Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкова: Не е вярно, че тайно си складираме отработеното ядрено гориво

27 ноември 2018, 17:35 часа • 1710 прочитания

Не е вярно, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" през последните три години се трупа отработено ядрено гориво. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в предаването "Лице в лице", отговаряйки задочно на въпрос на евродепутата от квотата на разпадналия се Реформаторски блок Светослав Малинов.

Петкова подчерта, че всяка една интерпретация по темата опасна, защото става въпрос за националната сигурност. Имаме договор съгласно изискванията на ЕВРАТОМ за третиране на отработено ядрено гориво, каза енергийният министър и поясни, че си има установен период, в който горивото се изнася за Русия – по договор. Петкова не пожела да каже какъв е периодът, но по информацията на Actualno.com става въпрос за износ на всеки 6 месеца. Тази периодичност е такава, каквато налага спецификата на самото отработено ядрено гориво, добави Петкова.

Категорично АЕЦ „Белене” не започва от нулата, каза още енергийният министър. Проектът е нотифициран през декември 2007 година. Периодът за нотифициране на „Белене” като нов проект приключва тогава, стана ясно от думите на Петкова. Тя обясни за пореден път, че ако има промени в проекта, трябва да има нотификация за тях пред ЕК, но това не правело "Белене" нов проект. Енергийният министър заяви и, че още през 2007 година ЕК е определила проекта като безопасен и от сеизмична гледна точка, като тези обстоятелства не са се променили и досега. Тя увери и, че държавата ще има блокираща квота в проекта - заради ядрения риск.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес