Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкова: България ще разчита на руски газ за газовия хъб

28 януари 2016, 15:07 часа • 3247 прочитания

С нашите руски партньори обсъдихме "Южен поток". Разговаряхме за възможността двамата акционери, така, както е предвидено в устава на нашето съвместно дружество, да вземат решения, свързани с развитието на този проект. Със задоволство отбелязахме, че двамата акционери са взели решение за намаляване на разходите в нашата съвместна компания. Така че смея да твърдя, че и в тази посока имаме добър диалог и взаимно разбирателство. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след Петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Тя допълни, че от страна на Русия имаме много надеждни и сигурни доставки на газ, предаде "Фокус".

По думите ѝ България ще разчита на руски газ за газовия хъб, но той трябва да съответства напълно на европейските изисквания.

„В реализацията на проекта за газов хъб безспорно разглеждаме нашите руски партньори и руският газ като един от възможните източници на природен газ за този хъб. Отворени сме и ще работим и по други проекти, които са от взаимен интерес, но ще усилията ни ще бъдат насочени и към разработването на тази концепция“, заяви Петкова.

Какво коментира министърът във връзка с АЕЦ Козлодуй, както и още подробности, прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес