Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова: Твърденията на Терзиева за Северната тангента не са верни

17 февруари 2014, 15:56 часа • 30971 прочитания

Оценката на земите, които трябва да бъдат отчуждени по трасето на Северна скоростна тангента, е направена и приета през декември 2013 г. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов, предаде "Фокус". Коментарът й дойде по повод твърдения на настоящата регионална министърка Десислава Терзиева, че оценката е приета през 2010 г. по време на управлението на ГЕРБ. Днес в София собственици на земи протестираха срещу ниските цени, на които се изкупуват имотите им с цел върху тях да се изгради тангентата.

„Може би на госпожа Терзиева трябва да й напомним още веднъж, че ние вече от почти година не сме на власт и тези удобни оправдания, че нещо е направено преди от правителството на ГЕРБ вече отдавна не минават. Това, което е факт, е, че имаше промени в закона, и съответно прилагане на нова методика за извършването на оценки на земи по времето на ГЕРБ”, каза още Лиляна Павлова.

По думите й през 2010 г. е променен законът и е въведена методиката, но методиката сама по себе си е начин на определяне и ценообразуване.

„Самата оценка на конкретните земи по трасето на Северна скоростна тангента е направена в момента, от наетата от Агенция „Пътна инфраструктура” фирма. Оценките на земите, конкретно за Северна Скоростна тангента, са внесени в пътната агенция през декември 2013 г., когато са одобрени и са вкарани на Министерски съвет. Поредната некомпетентност на министъра и опит да се оправдава с правителство, което не е на власт от една година. Именно методиката предвижда, при оценяване на земите по протежението на трасето (Северна скоростна тангента минава през урбанизираната територия на София) пазарни аналози на сходни продажби и сделки на тези земи да бъдат взети предвид”, допълни още Павлова.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес