Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партийна атака срещу Дянков

29 май 2012, 07:49 часа • 6012 прочитания

Министър Симеон Дянков не е избран за "председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие", както съобщи преди дни премиерът Борисов, твърди партийният вестник "Дума".

Официозът на БСП цитира водещи родни икономисти, според които надзорен съвет на ЕБВР въобще не съществува.

Самият Дянков заяви, че изборът му е "признание за фискалната политика на България" и че той е първият от бившите социалистически страни, сложен на такъв пост.

Това също не е вярно, настоява. "Дума".

"В ЕБВР съществува процедура за водещите заседания на Борда на гуверньорите на ЕБВР - на ротационен принцип между представителите на страните-членки се определя водещ на следващото заседание. Ролята на такъв водещ е да открива и закрива сесията, да дава думата на докладчиците, да обявява почивки, както и часа и залата на следващото заседание или на заседанията на работни групи и пр. Той няма никакви реални управленски функции и не е вярно писаното в медиите, че Дянков едва ли не ще разпределя 40 млрд. долара на банката, твърдят икономистите. От бившите соцстрани досега наистина е избиран като втори човек в ЕБВР до 2000 г. един човек - унгареца Миклош Немет, позицията му е получена на чисто професионална основа", пише вестник "Дума".

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес