Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От КНСБ готови и на протести в защита на минималните осигурителни доходи

12 юли 2017, 07:30 часа • 1891 прочитания

На първо място за КНСБ стоят зад минималните осигурителни доходи, тъй като те са борба със сивата икономика и нелоялната конкуренция. Това заяви Асия Гонева, изпълнителен секретар в Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) по време на семинар с журналисти, на който бяха представени исканията на КНСБ за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за Бюджет 2018 г.

Ако правителството не поеме своята отговорност, за да придвижи напред минималните осигурителни доходи, КНСБ ще се възползва от всички средства, които законът ни позволява, в това число и национални протести, за да не се откажем от този документ”, категорична бе Гонева по темата с минималните осигурителни прагове. Разчитаме на 10% увеличение на праговете, стана ясно още от думите на Гонева. За самоосигуряващите се ще предложим да се въведе единен доход. Нашето число, с което влизаме на този етап, е 600 лв. минимален доход за самоосигуряващите се лица, обяви Асия Гонева. Ще искаме защита на категориите трудещи се, най-вече тези, които са свързани със срочна и сезонна заетост.

„Другият ни основен акцент естествено са пенсиите. Ние приехме да нарастват изискванията за осигурителен стаж и възраст, но правим това, за да подобрим адекватността на пенсиите, за да направим така, че темповете да нарастват”, отбеляза Гонева. Най-справедливо е приносът на осигурителният стаж да нараства, когато искаме да се увеличават размерите на пенсиите, категорична бе изпълнителният секретар на КНСБ.

От увеличението на вноската за фонд „Безработица” очакваме приходите да нараснат с 250 млн. лв. От увеличението на максималния осигурителен доход очакваме между 76 до 78 млн. лв., стана ясно още от думите на Асия Гонева.

Общата сума на това, което си представяме като ръст на приходите е 475 млн. лв. В разходите най-голямото перо са пенсиите, където ще отидат 800 млн. лв.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес