Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още една функция на Търговския регистър заработи, следващата седмица - повече

17 август 2018, 14:00 часа • 1864 прочитания

Постепенно Търговският регистър възвръща функционалността си. От Агенцията по вписванията съобщиха, че е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“.

"Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до средата за междурегистров обмен (RegiX)", уточняват от Агенцията, която е под шапката на Министерството на правосъдието.

Става ясно, че продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Предприети са мерки по недопускане на сривове в инфраструктурата за възстановяване на регистъра, както и за устойчивата работа на останалите регистри.

"Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица. Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват", категорични още от специализираното звено.

Припомняме, че Търговският регистър се срина миналата седмица. Според експерти проблемът с блокирането му е заради занижен контрол. По-рано директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова успокои, че нямало изгубена информация. От Агенцията съобщиха, че сривът в базата данни се дължи не на хакерска атака, а на технически проблем. Уведомен за проблема беше и министърът на правосъдието Цецка Цачева, която на свой ред е сезирала прокуратурата, ДАНС и МВР.

Днес (17 август) обаче се срина и сайтът на Министерството на правосъдието. От ведомството на Цачева уточниха, че интернет страницата ще е достъпна след 13:00 ч. Проверка на Actualno.com показа обаче, че към настоящия момент порталът не е активен и доказа, че значението на "след 13:00 ч." е доста разтегливо.

Междувременно БНТ съобщи, че премиерът Бойко Борисов е провел среща с правосъдния министър Цецка Цачева, като поводът за разговорите все още остава неясен.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес