Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още 250 км от магистрала "Хемус" трябва да бъдат довършени, търсят се пари

01 декември 2014, 15:46 часа • 12387 прочитания

От магистрала "Хемус" остават 250 км да се доизградят от общо 420 км. Това отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството и регионалното развитие Лиляна Павлова по време на четвъртия дискусионен форум на тема "Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства.

"Лот 1 и 2 е с индикативна стойност 520 млн. лева, като остават 60 км да се доизградят. Лотове 3, 4, 5 са с индикативна стойност 529 млн., като остават за доизграждане още 85 км. При лотове 6, 7, 8 индикативната стойност е 790 млн. лева и 110 км остават да бъдат изградени", посочи Павлова. По думите й най-голямото предизвикателство е Кресненското дефиле, с дължина 21 км и индикативна стойност 580 млн. лева.

"Предстои да довършим всички действия. Работата продължава", посочи Павлова. Тя уточни, че няма да бъдат предоставени всички 260 млн. лева за всички проекти по програмата за транзитни пътища 5. "Ще се довършат 300 км пътища", обясни министърът, цитирана от агенция "Фокус".

АМ "Хемус" е приоритет и ще бъде изпълнена, без значение по кой финансов механизъм. Това заяви от своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски. Той добави: Опитваме се част от нея да бъде част от ОП "Транспорт

Министърът апелира да се възстанови по-добро темпо за проектите от сегашния програмен период и да се ускори подготовката на проекти за следващия, като целта е да не се позволява да губим дори и малки средства.

Към настоящия момент ОП "Транспорт" е на сто процента договорена за 2007-2014 г. При положение, че сме на 67 процента разплатени средства, предстои една година, в която ще дадем всичко от себе си да постигнем максимално разплащане, но в крайна сметка вероятно ще се стигне и до някаква загуба, смята Московски, информира БТА.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес