Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски успокоява, че не е предрешено кой ще строи 7-ми блок на "Козлодуй"

26 ноември 2013, 10:39 часа • 19113 прочитания

Предстои много дълъг път на проекта за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Сега проектът е на много предварителен стадий и още е рано за каквито и да е коментари, заяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ, предаде БГНЕС. Там Орешарски участва във втората Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай

На мен ми се иска ядрената енергетика да бъде диверсифицирана, а не да има единствен доставчик и оператор, призна премиерът, но уточни, че все още не е предрешен въпросът кой ще изгражда 7-ми реактор на ядрената централа.

Подготовката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" беше стартирана от предходното правителство, напомни Орешарски. Ние просто продължаваме тази подготовка и за първи път получаваме упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме политиките, ще има приемственост, подчерта премиерът.

Той уточни, че Westinghouse все още не са приключили техническото проучване за изграждането на 7-мия реактор в централата Козлодуй. "Мисля, че не са приключили и мисля, че продължават, тепърва предстои много работа по този проект, всичко е в предварителен стадий, предстои и лицензиране на площадката", заяви Орешарски. Той коментира, че все още не е ясно каква ще е съдбата на произведения от руската страна реактор, но подчерта, че той няма да е 8-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

На 30 август тази година стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" вече има разрешение да търси място за строеж на седми блок. В момента централата търси консултант по проекта.

Вчера от ДСБ и ГЕРБ изразиха недоумение, че е възможно Westinghouse да стане доставчик на реактор за седми блок без търг. От ГЕРБ дори обявиха, че ще сезират Европейската комисия, тъй като ако това стане, то ще е нарушение на европейското законодателство и заради думите на икономическия министър Драгомир Стойнев, че американската компания ще получи държавни гаранции - т.е. държавна помощ.

На снимката: Пламен Орешарски и румънският премиер Виктор Понта

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес