Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски: По-ясна визия за пенсионната реформа – наесен

12 май 2014, 17:03 часа • 33875 прочитания

С еврокомисар Андор обсъдихме въпроси, свързани със структурната безработица, с плановете за нашата пенсионна реформа и хода й занапред. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Министерския съвет след среща с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор, предаде БГНЕС.

В момента пенсионната реформа се ревизира и актуализира. На този етап вървят интензивни обсъждания със социалните партньори, така че тази есен да имаме по-ясна визия за реформата и да вървим в тази посока следващата година, допълни премиерът.

Според него европейският комисар по заетостта е един от най-важните, доколкото работата му засяга работни места и социални политики.

Все още няма окончателно решение за пенсионната реформа, тъй като предстои тя да бъде обсъдена на различни нива - заедно със социалните партньори, заедно с експертите от Консултативния съвет по осигурителните отношения към министъра на труда и социалната политика. Коментарът направи в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в началото на миналия месец, предаде БГНЕС.

Адемов коментира, че на фона на демографската картина у нас увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно, но това ще бъде съобразено с очакваната продължителност на живот на българите.

Припомняме ви, че пенсионната реформа беше спряна с решение на НС в края на миналата година. Това се случи с приетите на второ четене промени в Закона за държавно обществено осигуряване през 2014 г.

След промяната през тази година право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Ако нямат необходимия стаж или възраст, желаещите ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца за жените и мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес