Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Депутатите създадоха нова правна форма - дружество с променлив капитал

20 юли 2023, 14:06 часа • 4378 прочитания

Народното събрание прие почти без дебати на второ четене промените в Търговския закон, с които се уреждат правилата за обявяване на фалит и опрощаване на дългове на физически лица предприемачи. Промените са в изпълнение на европейска директива в тази посока.

Урежда се и създаването на дружества с променлив капитал - за тях няма да има изискване за вписване в Търговския регистър на капитал и съдружници, а само на управителя.

Създаването на новата правна форма цели да отговори на нуждите на иновативните и ориентирани към растеж стартъп компании, се посочва в мотивите на вносителя на промените Петър Кьосев от "Продължаваме промяната – Демократична България".

Според текстовете в закона Дружеството с променлив капитал се учредява от едно или повече физически или юридически лица. Дружеството отговаря към кредиторите с имуществото си. Не може да бъде учредител на дружество с променлив капитал обявено в несъстоятелност юридическо лице.

Дебатът с "мексиканска вълна"

По време на дебатите депутатът от "Възраждане" Петър Петров посочи, че парламентарната му група счита предложението за създаване на дружество с променлив капитал за добро допълнение към Търговския закон и ще го подкрепи така, както го подкрепили и на първо гласуване. По думите му създаването на такова дружество ще увеличи търговския оборот.

"Доколкото съм наясно, такъв вид дружество има в други европейски държави, така че няма никакъв проблем то да бъде създадено в България", смята Петров. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в некомпетентност и създаване на законодателен хаос. "Може ли да вдигне ръка този, който знае какво гласува в момента! Добре - десетина... И после - защо парламентът имал 15% одобрение. Връщайте, прегласувайте, жалите после в Конституционния съд, отменят се текстове на законите. Това не е сериозно Народно събрание", каза тя.

Председателят на парламента Росен Желязков обаче не обърна внимание на критиката и закри заседанието с усмивка и поздрав към Корнелия Нинова. "Искам да ви поздравя най-искрено, вие успяхте да накарате залата като на масова спартакиада да вдига ръка, направиха "мексиканска вълна", каза той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес