Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Безлихвените кредити за коронакризата стават по-големи

15 декември 2020, 15:01 часа • 1792 прочитания

Параметрите на програмата за безлихвени кредити, които се отпускат на пострадали от коронакризата, се променя. Това съобщи Българската банка за развитие (ББР), която гарантира въпросната програма.

Горната граница на заемите се вдига до 6900 лева. Може да се кандидатства за кредит по програмата до 30 юни, 2021 година. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Припомняме, че в края на миналата седмица БНБ утвърди новия срок на т.нар. кредитна ваканция. Съгласно тези промени, се налага удължаване на крайния срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките – до 31 декември 2021 г., но не повече от 9 месеца. Само че кредитите или заемите, за които се иска отсрочка, трябва да са били редовно обслужвани до момента на искането или да са с просрочие под 90 дни. Има и възможност задълженията, за които е било подадено искане за отсрочване преди 30 септември 2020 г., да могат да бъдат допълнително отсрочвани, като общият период на всички отсрочвания не надвишава 9 месеца.

Какви са специфичните промени, например за самоосигуряващите се лица – НАУЧЕТЕ В EXPERT.BG!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес