Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очакват охлаждане на пазара на жилища догодина

15 ноември 2021, 11:03 часа • 27336 прочитания

Кредитирането в България ще забави растежа си през следващата година, като една от причините ще бъде очаквано охлаждане на пазара на жилища. Това става ясно от актуализираната есенна макроикономическа прогноза за 2021 година на Министерство на финансите, публикувана на сайта на ведомството.

„През 2022 г. очакваме растежът на кредита за домакинствата да се забави, отчитайки края на частния мораториум, очакванията за охлаждане на пазара на жилища, забавяне на нарастването на компенсациите на наетите и потребителските разходи, след което леко ще се ускори през 2023 г. при по-високо вътрешно търсене.”, пише в прогнозата.

През тази година имотният пазар и жилищното кредитиране растат с бързи темпове, което провокира БНБ да предупреди в началото на ноември чрез своя бюлетин „Банките в България”, че при запазване на силния темп на растеж съществува риск за увеличение на необслужваните заеми и обезценките.

Цените на имотите у нас растат с най-бързия си темп от 12.5 години насам, сочат данните на Националния статистически институт, а само за последната година българите са изтеглили жилищни заеми за 1.87 млрд. лева, става ясно данните на БНБ към края на месец септември.

Сделките с имоти също не спират да нарастват, като през третото тримесечие на тази година в България са вписани 67 328 сделки с жилища, което представлява ръст от близо 19% на годишна база, показват данните на Агенцията по вписванията.

На фона на това, кризата провокира спад на новите жилища, въведени в експлоатация през третото тримесечие, става ясно от данните на националната статистика, а строителни предприемачи алармират за рязко поскъпване в цените на строителните материали и увеличение на броя на клиентите със закъснения с плащанията, сочи бизнес анкетата за октомври на НСИ.

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес