Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиниха кината в рекет

07 февруари 2012, 09:35 часа • 5882 прочитания

Режисьорът Людмил Тодоров няма да допусне до екраните в страната новия си филм „Миграцията на паламуда", ако киносалоните продължават да му извиват ръцете. Това обяви самият той вчера след закритата прожекция на лентата в кино „Люмиер". Официалната премиера на „Миграцията на паламуда" бе вчера вечерта. До това скандално решение авторът на „Шивачки", „Емигранти" и „Любовното лято на един льохман" стигнал, след като две фирми, които държат 80% от киносалоните у нас, му поискали 95% от печалбата.

Освен това „собствениците на киносалони ми поискаха такса от 625 евро без ДДС. С други думи аз трябваше да платя общо 30 хил. лв. такси предварително, за да бъда въобще допуснат в техните зали", добави още той. Людмил Тодоров обяви, че ще се обърне към Министерството на културата за съдействие, защото неговият филм не е изолиран случай. „Почти всички мои колеги приемат техните условия, защото иначе филмите им няма да видят бял свят. Аз лично избрах да не се съглася с тях. По този начин подложих филма си на удар, с надеждата да извадя наяве този проблем, който има много измерения", добави още режисьорът.

„Министерството на културата не е такъв тип регулатор, който да управлява отношенията между частния продуцент и киносалоните. От частния продуцент зависи какви условия ще приеме в договора с фирмите, които ги държат, а те са частни. Държавата може да определи само квотата на българските филми, които се прожектират в кината. Националният филмов център и Националният съвет за кино са тези органи, които определят процента от възвращаемостта на филмите", каза ресорният зам.-министър на културата Митко Тодоров, пише "Монитор".

Засега „Миграцията на паламуда" ще има две прожекции на „София филм фест" и ще бъде завъртян с „Пристигащо кино".

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес