Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсъждат удължаване на мярката „60 на 40“

28 юни 2021, 12:47 часа • 2524 прочитания

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда удължаване на схемата за запазване на заетостта, известна като „60 на 40“. Тя ще бъде продължена за месеците юли и август.

Държавата предлага, ако фирма докаже спад на приходите над 40 процента, да продължи да получава компенсации за заплатите - 60 процента от осигурителния доход. При спад над 30 процента - компенсацията да е половината от осигурителния доход.

В момента действа изискване всички компании да докажат спад на приходите над 20 на сто. Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев отбеляза:

„Подкрепата за бизнеса е наложително да продължи предвид прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите и перспективите за растеж, както и тенденцията за намаляване на регистрираната безработица се предвижда оптимизиране на мярката „60/40“.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев поиска подкрепата по мярката да бъде разширена и към работниците, които са назначени през първото тримесечие на годината:

„Нямат право на такава подкрепа тези, които не са били на трудов договор преди 1 януари 2021 г. В проекта, който разглеждаме, нашето предложение е също да бъде 1 април 2021 г.“.

Социалните партньори ще бъдат информирани от финансовия министър Асен Василев за готвената актуализация на бюджета и обявените намерения пенсиите да бъдат преизчислени.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес