Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Цената на петрола рязко пое в нова посока

26 август 2024, 09:55 часа • 15000 прочитания

Цената на петрола се покачва в сутрешната търговия поради опасения, че разрастването на конфликта в Израел може да наруши доставките на петрол в региона, предаде Ройтерс. Очакваните намаления на лихвените проценти в САЩ пък повишиха перспективите за световната икономика и съответно търсенето на горива.

Цените 

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 53 цент или 0,7 на сто до 79,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 51 цента до 75,34 долара за барел.

Лихвите в САЩ 

И двата договора се повишиха с повече от 2 на сто още в петък, когато президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл даде знак, че одобрява предстоящо начало на цикъла на намаляване на лихвените проценти.

"Перспективата за облекчаване на паричната политика засили настроенията сред инвеститорите", посочват анализатори от австралийската банка ANZ в изследователска бележка, добавяйки, че очакват серия от намаления на лихвите в САЩ.

Още: Протоколите на Фед: Лихвите тръгват надолу през септември

Все пак, цените на петрола отбелязаха понижение миналата седмица, тъй като лошите перспективи пред големите икономики натежаха върху търсенето, обясняват експертите на банката.

Конфликтът в Израел 

Вчера Израел предприе вълна от бомбардировки по цялата територия на Южен Ливан в рамките на, по думите на израелски представители, изпреварващ удар срещу шиитското движение "Хизбула". Междувременно групировката обяви, че е изстреляла стотици ракети и дронове срещу Израел като отмъщение за убийството миналия месец на един от висшите си военни командири.

Още: Мохамед Халаф анализира къде Иран ще удари Израел

"Геополитическите рискови фактори вероятно ще повлияят значително на петролния пазар", каза Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в Oanda Corporation.

Повишените шансове за ответна атака от страна на "Хизбула" и Иран в отговор на превантивния удар на Израел срещу обекти на "Хизбула" в Южен Ливан може да поддържат цените на суровия петрол, добави той.

Търговците на черно злато също остават предпазливи относно действията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, които заедно сформират формата ОПЕК+, който планира да увеличи добивите по-късно тази година, според Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Nova.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес