Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС прие отпадането на таксата за предсрочно погасяване на заем

07 март 2014, 10:09 часа • 21274 прочитания

Парламентът прие на първо четене таксата за предсрочно погасяване на кредит да отпадне. Предложенията за промени в Закона за потребителския кредит бяха внесени от депутатите от БСП и ДПС, предаде БТА.

Предвижда се да няма обезщетение или неустойка при предсрочно  погасяване на ипотечен кредит, когато той е погасен след изтичане на една година от усвояването му. Във всички останали случаи таксата може да бъде не повече от 1 на сто върху сумата на предсрочно погасения кредит. Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисионни за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

От 110 гласували депутати, "за" бяха 99, „против” - 4, само 7 се въздържаха.

Без дебати в пленарната зала депутатите приеха процедурни правила за предложения за състав на ЦИК и изслушване на кандидатите и избор на председател, зам.-председател и секретар на ЦИК. От 98 гласували депутати 89 бяха за, против 4, въздържали се 5.

НС ще има извънредно заседание 11 март, вторник. Днес парламентарен контрол няма да има заради общото заседание на правителствата на България и Румъния.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес