Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият шеф на ФГВБ обяви колко време клиентите на КТБ могат да си търсят парите

20 ноември 2014, 13:57 часа • 27819 прочитания

Пет години е срокът, в който хората ще могат да си вземат своите пари от банките, които ще изплащат гарантираните влогове в КТБ. Това каза новият председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, след срещата с Асоциацията на банките в България, министър-председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов.

"Апелът ми още от сега, а може би ще направя и специално обръщение по-късно, е хората да не се струпват от първия ден. Нека те имат разбирането и съзнанието, че това е един процес, който няма да спре. Парите ще бъдат осигурени в пълния размер. Така че търпението ще създава по-скоро логистични проблеми. Те абсолютно са си в правото да отидат и да си поискат парите", коментира Миленков, предаде Агенция Фокус.

Той обясни, че след като се подпишат договорите с всяка една от деветте банки, ще бъдат обявени точно кои са те. Миленков посочи, че банките ще бъдат помолени да работят и в почивните дни, но всяка финансова институция решава дали да го направи. "Нашата позиция е категорично хората да бъдат обслужвани приоритетно", добави още той. Миленков подчерта, че не би искал да коментира действията или бездействията на предходният председател на Фонда.

"За мен беше предизвикателство в професионален аспект да заема поста. Както знаете аз от много години съм банкер. Фондът до момента е работил професионално", каза Миленков.

Същевременно лидерът на ДСБ Радан Кънев, който присъства на срещата, не зае по-различна позиция относно назначението на Миленков. Още сутринта Кънев каза, че иска публичен дебат относно качествата на Миленков или смяната на Росен Николов. Сега той просто повтори, че Реформаторският блок е изразил тази позиция и пред Борисов, и пред Владислав Горанов. Те двамата не коментираха нищо по темата, а Радан Кънев не поясни какво е последствието от изразената позиция на Реформаторите. Стана ясно обаче, че Миленков бил назначен, защото "в такива ситуации се действа бързо, за да не се дава възможност заинтересовани лица, в лошия смисъл на думата, да реагират" - по думите на финансовия министър Владислав Горанов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес