Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова промяна - до края на юни 2014 година автобусите трябва да са с касови апарати

20 декември 2013, 12:26 часа • 55446 прочитания

Поставянето на касови апарати в автобусите отново се отложи, като срокът пак беше удължен - този път до 30 юни следващата година, предаде Агенция "Фокус". Това стана с приемане последователно на първо и второ четене на законопроект за изменение на Закона за автомобилните превози в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание.

Няколко минути членовете на комисията спореха за това дали промените могат да бъдат приети на второ четене без пълно единодушие и с негласуването на някои членове от ГЕРБ. В края на заседанието двама членове на комисията напуснаха, а 9 присъстващи членове гласуваха „за” промените на първо четене.

Станислав Иванов от ГЕРБ обясни, че колегите му са били против, затова са излезли от залата. „Не мога да ги накарам да гласуват. Аз нямам проблем законът да бъде приет”, добави той.

Коментарите

По време на обсъждането на промените депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев каза, че се очертава се законодателен абсурд по законопроекта. „Не знам дали подходът ще стигне до решение на въпроса. Не сме чули позицията на Министерството на транспорта. Какво правим с това изискване към превозвачите? Някакъв законодателен абсурд се очертава по този закон. Приемаме закон преди година и половина, януари предишната година трябваше да бъде в действие, отложихме го с три месеца, после с шест месеца, сега с още шест месеца. Защо приехме този закон? Три пъти отлагаме един закон, две години той не действа, а ние сме го приели. Съжалявам, че ГЕРБ чак сега усети тези проблеми, които създава”, добави той.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев също направи коментар. „Нашето становище е да се отложи въвеждането на фискалните апарати и да се търси трайно решение. Подкрепяме удължаването на срока, като за този срок да предложим работещо решение. Министерство на транспорта няма касателство по притежаване на фискалните апарати на автобусите. Не виждам проблем какво е накарало превозвачите да не си купят апарати”.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов добави: „Отложихме закона предишния път, тъй като имаше проблеми – на пазара нямаше достатъчно касови апарати след направена проверка. Има определени градове в България, които са бенефициенти на европейски средства за интегриран транспорт, част от който е тикет системата. Трябва да имаме ясни аргументи защо правим удължаването. Има много хора, които са си сложили касови апарати и в един момент ще останат излъгани от нас. Ако аргументите са достатъчно силни, бих подкрепил това изменение”.

Зам.-председателят на комисията Георги Свиленски заяви, че Министерство на транспорта са били сезирани, че има проблем с касовите апарати и е трябвало да съобщят за това по-рано. „Когато един закон е приеман и отлаган безсмислено, стигаме до това безсмислено заседание. Трябва да бъде отложен този закон и да бъде направен нов, но това не може да стане сега”, добави той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес