Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова мярка от правителството "Петков" за по-евтин бензин в България, идва още втечен газ от САЩ за зимата

28 юли 2022, 14:38 часа • 11944 прочитания

Още 150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво. Освен това - има дерогация от ЕС за България - идващият руски петрол в България да се преработва само за вътрешния ни пазар. Това следва да доведе до намаление на цената на бензина, защото няма да има износ на произведен от руски нефт бензин в българската рафинерия (Лукойл Нефтохим). Думите са на премиера Кирил Петков след последното редовно заседание на правителството му.

Петков говори и за осигуреността с газ, като съобщи новина за договорка за още 7 танкера. Реално, 1 танкер на месец удовлетворява българските нужди, като се сметне и азербайджанският газ.

По думите на енергийния министър Александър Николов, 7-те танкера с втечнен газ идват от САЩ, но той не каза името на доставчика, защото говорим за търговска тайна. Освен това, цената се формира по американски индекс, а не спрямо европейските борси, които са много по-волатилни и непредвидими заради войната с Русия. Договорката е следната - при изпълнение на доставката на първите три танкера (за октомври, ноември и декември), ще може да се договорят нови условия за следващите четири танкера - т.е. по-добра цена. Сега цената на първите три танкера е с 30 долара по-ниска на мегаватчас, но реално като се добавят допълнителни разходи стават 20 долара.

Първият танкер ще идва от гръцкия терминал в Ревитуса. Той е договорен, има резериран капацитет, увери Николов. И обясни, че проблемът сега е, че не са договорени навреме слотове на терминали с втечнен газ и те са закупени, като сега биват препродавани на по-високи цени, отколкото е могло да бъдат договорени, когато е било време. Но енергийният министър не уточни чий е бил пропускът и кой е отговорен да не участваме на съответните търгове, когато е било време да си подсигурим по-добра съдба. За сметка на това той се оплака, че ЕК е действала бавно и не е имало общоевропейски подход за осигуряване на доставчици и места за разтоварване на втеченен газ.

"Природният газ се превърна в политически инструмент" - това обобщи Николов на база множество разговори с доставчици на газ. Но той не изрази притеснение относно нагнетяването на газохранилището в Чирен. "Опитите за създаване на страх и паника са чисто предизборна спекулация", каза Николов.

Припомняме, че от "Булгаргаз" искат поскъпването на природния газ от месец август да е с 54,07%. Според публикувания сега документ, "Булгаргаз" иска цена на природния газ за август от 286,84 лв. за мегаватчас. За юли официалната цена беше 186,17 лв. за мегаватчас. От писмото става ясно, че тъй като все още интерконекторът с Гърция не е въведен в експлоатация и това ще стане вероятно чак от октомври, "Булгаргаз" е подписал споразумение за доставка на азерски газ през временна точка Неа Месемврия и това оскъпява доставката, защото се плаща допълнително на Азербайджан.

Петков: Ще предложим сключване на договор за седем кораба с втечнен газ

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес