Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма яснота кой плаща по 4750 лева заплата в неработещата "Южен поток България"

19 май 2016, 09:30 часа • 2177 прочитания

125 000 лева средно всеки месец през 2015 година се плащат за заплати в дружеството „Южен поток България”. Януари е имало 34 души на трудови договори в компанията, през февруари вече са 32-ма, през март стават 31, а до декември стават 18. Средно на 26 души на месец се дават по 5000 лева заплата на всеки. Това обяви депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Кой плаща заплатите – това не е ясно от писмения отговор на енергийния министър Теменужка Петкова, пратен до Ананиев. Може България да поема разхода, може да е Русия. Много вероятно е този разход да се поема от българската страна, предположи Ананиев, защото още преди спирането на „Южен поток” в края на 2014 година направихме много голяма апортна вноска. През ноември 2015 година разходите за заплати са били 255 000 лева, а през декември – 583 000 лева, подчерта депутатът. Това е станало при намаляване на персонала, но не беше дискутирано дали увеличението се е получило заради плащане на обезщетения при съкращения.

Поисках информация и какви са данните за 2016 година, такива още няма. Затова искам г-жа Петкова да отговори устно на парламентарен контрол, добави Ананиев.

Нова телевизия съобщи, че в началото на тази година са останали 6 служители в „Южен поток България” АД. Разходите за заплати са намалели повече от 50%. Според Ананиев може да има обвързващи договори, задължаващи ни да поддържаме персонал.

Писменият отговор от Теменужка Петкова все още не е качен на сайта на парламента. Има единствено съобщение, че по въпросите на Ананиев се изисква справка от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес