Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нито едно ЕРП не е платило на НЕК все още

27 март 2014, 16:00 часа • 27952 прочитания

От нито едно от дружествата - ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и "Енерго-про" не е постъпило плащане до момента. Не е изразено нито писмено, нито устно желание за издължаване на натрупаните огромни задължения към НЕК ЕАД, съобщиха от Националната електрическа компания.

По внесената жалба в ДКЕВР от НЕК ЕАД срещу незаконно прихващане на суми в размер на 347,6 мил. лв. от страна на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и "Енерго-про Продажби" бе даден срок от ДКЕВР за издължаване на задължения на тези дружества към НЕК ЕАД. Нашата компания продължава да смята, че те ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно Указанията на ДКЕВР.

Налагането на епистоларния жанр от страна на ЧЕЗ Електро България в бизнес отношенията между две търговски дружества не е най-добрият начин за изплащане на повече от 67 млн. лв. задължения към НЕК ЕАД, заявяват от НЕК.

Вчера 26 март, поканихме ЧЕЗ Електро България на среща в НЕК ЕАД в удобно за тях време през периода 31 март - 2 април 2014 г. От ЧЕЗ Електро България все още не са отговорили на нашата покана, подчертават още от компанията.

Същевременно от ЧЕЗ казват, че също са готови разговори на НЕК. Поканихме техни представители, но в уречения ден и час те не се явиха, става ясно от официално съобщение на дружеството.

"Обръщаме се към Министъра на икономиката и енергетиката в качеството му на принципал на НЕК и в духа на неговата силна ангажираност с решаването на проблема, да съдейства за започване на разговори с ръководството на НЕК и намиране на решение в интерес на българската енергетика. Трябва да се търси отговорно и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност", се казва в изявлението на ЧЕЗ.

Припомняме, че днес е крайният срок, посочен от НЕК за ЧЕЗ, да се разплати с Националната електрическа компания. Утре, 28 март, е крайният срок за ЕВН и "Енерго-про".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес