Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Стоянов: Мебелни компании се оплакват от липсата на дървен материал

16 декември 2022, 23:20 часа • 2145 прочитания

"В момента ситуацията е ясна - всички изпитват недостиг на дърва. В министерството на икономиката и индустрията разглеждаме нещата и от друг ъгъл. Получаваме доста оплаквания от компании от мебелната промишленост за липса на дървен материал". Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от БТА, по време на заседание на временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023.

Той припомни, че мебелният бранш създава 3 процента от БВП на България и в него работят 30 000 души. "Компаниите работят с намален капацитет и обмислят съкращаване на хора. Чужди инвеститори обмислят оттегляне", отбеляза икономическият министър.

Позовавайки се на казаното от експерти и заети в сектора лица, с които Стоянов се срещна миналия месец, той изтъкна и друг проблем в сектора - липсата на дървосекачи. "Дори да бъде отменена заповедта на бившия министър на земеделието Христо Бозуков за намаляване на дърводобива от вековните гори с 30 процента, няма кой да работи, за да бъде достигнат по-висок добив", коментира Стоянов.

Според Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" години наред държим ниска цената на дървата, което води до ограничени приходи и за стопанствата, и за дърводобивните компании. "Затова нямаме пари да плащаме на дървосекачите и те бягат в Италия, Франция, Испания и Германия", каза той, подчертавайки, че всичко е по икономически причини, а не заради вековните гори.

Като възможно решение на проблема с работната ръка беше изтъкнато механизирането на сектора, което е сериозно изостанало.

Иван Иванов от "БСП за България" съобщи за неприятна тенденция, на която се е натъкнал по време на неговия мандат в Министерство на земеделието - да се изгаря дървесина, която е за преработка и да се произвежда електроенергия. Стоянов се ангажира да говори, с когото е необходимо, за да се потърси решение на проблема и да се организират проверки.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес