Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Стоянов: Държавата е длъжник на ИКТ сектора

15 декември 2022, 13:17 часа • 1662 прочитания

Българя вече е страхотно място за правене на кариера, но държавата е длъжник на ИКТ сектора и може би в очите на много хора не е достатъчно добро място за живеене и нещата не са достатъчно уредени. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов при представянето на проучването за състоянието на софтуерния сектор в България - БАСКОМ Барометър 2022.

"Със сигурност в България няма друг сектор, както ИКТ, в който да има толкова много компании, представени на световно ниво и със сигурност заслужават адмирации", каза министърът. Според него е реалистично до 5 години ИКТ секторът да стане номер 1 по приходи в българската икономика.

Той изтъкна, че за 2021 г. е реализиран над 25% ръст на брутната добавена стойност на сектора и че секторът се нарежда сред първите 3 най-бързо развиващи се индустрии, както и че приходите в сектора са се повишили с над 20% и че там работят над 70 000 души. "Така ако продължаваме, до 5 години ще надскочат 100 000", коментира Стоянов и отбеляза, че трябва да има откъде да се вземат.

По отношение на инвестициите, министър Стоянов изрази мнение, че би било добре националната политика да се промени не толкова към агресивно привличане на нови инвеститори, колкото до развитието на компаниите, които вече са тук.

Той определи като популистки идеите за отежняване на данъчното и осигурително бреме за заетите в ИКТ сектора и отказа да коментира политиците, смятащи, че в сектора печелят много добре и парите трябва да им се вземат.

Стоянов обърна внимание на бездна между ИТ сектора, който е на световно ниво и българските малки и средни предприятия, които са на последно място по дигитализация: "Едни работят на световно ниво, други нямат дори сайт и това е сериозна тема, за която трябва да работим". Той отбеляза, че "синята карта и процедурата за привличането на таланти от трети държави със сигурност е важна, защото е най-краткосрочното решение на въпроса, заедно и с връщането на българи от чужбина и свърза темата с образованието.

"Опитваме и с Министерство на образованието работим за това всеки университет, филиал да има възможност към него да развие и средно училище и да не е само в ИКТ сферата, а и в хранително-вкусовата и всички останали сфери", каза той и подчерта, че това е много добре работещ модел и привлича интереса на ученици и родители. Стоянов отбеляза, че има проекти за дуално обучение, откриват се специализирани паралелки, но няма достатъчно търсене. "Много сектори изпитват недостиг на кадри, но като откриваме паралелки няма достатъчно желаещи, а е модел, в който и хора от бизнеса могат да преподават, но ние не можем да кажем на хората къде да учат техните деца", добави той.

"Ще се радвам заедно да водим тази борба", каза министър Стоянов на представителите на ИКТ сектора и отбеляза, че тя е свързана и със законови промени.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес