Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕК моли американците за по-ниски цени на тока

09 октомври 2012, 14:50 часа • 4685 прочитания

Започват преговори между НЕК и американските собственици на ТЕЦ „Марица-Изток 1" и ТЕЦ „Марица-Изток 3" за намаляване на цената, на която държавата изкупува произведената от централите енергия. Това съобщи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по време на пресконференция проведена в централата на регулатора, предаде КРОСС.

Двата ТЕЦ-а, които са едни от основните източници за електроенергия на страната и от там ценообразуващи фактори, имат подписани дългосрочни договори с държавата и нормирани цени за изкупване на тока, произведен от тях.

Според председателя на държавния регулатор вече има законова възможност да се постигнат промени по дългосрочните договори за изкупуването на енергията от централите.

По дългосрочните договори, които могат да противоречат на европейските директиви и практики или на допълнителните изисквания на пазара, може да започнат преговори за предоговаряне, обясни Семерджиев.

Освен ограниченията в цената, в договорите съществуват и ограничения за обема енергия, която може да се търгува на една бъдеща енергийна борса, по които също вероятно ще има допълнителни разговори, добави той.

Основните преговарящи от страна на държавата ще бъдат НЕК и МИЕТ като принципал на енергийната компания. ДКЕВР ще участва в преговорите дотолкова, доколкото като регулатор след това трябва да одобри промените, обясни Семерджиев.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес