Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недоволството от спирането на влакове може да ескалира до национална стачка

13 януари 2015, 14:38 часа • 22458 прочитания

В 14.30 утре (14 януари) ще се проведе извънредно заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в парламента. По време на него ще бъде обсъден проблемът „БДЖ”.

Пред Actualno.com председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев коментира, че се надява нещо да се промени по отношение на спирането на влакове. Той добави, че е оптимист предвид бързата реакция на парламента.

Синдикалистът се надява утре да бъде обсъден и втори вариант и да се реши какво да се прави. Освен това е необходимо да се говори глобално, а не да се водят спорове дали да се върне даден влак. В тази връзка Бунев обясни, че му е писнало промените да се правят единствено в две насоки - съкращаване на влакове и съкращаване на хора.

По повод подготвяния протест за 17 януари в Горна Оряховица, синдикалистът каза, че вероятно недоволството няма да се ограничи само там. Налице е информация, че граждани от Бели Извор, Враца, Мездра, Карлово, Шумен, Пловдив, Асеновград и Шумен, които ще излязат да изразят недоволството си по импулсивен начин, без това да е организирано от синдиката.  

„Може да се стигне и до блокиране на гари”, категоричен беше синдикалистът. Той допълни, че КНСБ спазва закона и ще отговаря само за протеста в Горна Оряховица.

Не каже ли някой стоп на тази реформа, която е "риформа" – тя няма нищо общо с реформата, ще се продължи. И може би ще минем към национален митинг в София, обясни за Actualno.com председателят на железничарския синдикат към КНСБ. Той добави, че ще бъде внесена и подписката, която се събира по гарите за това, което ще се случва. Ще се върви също така и за организиране на национална стачка.

На въпрос какви срокове се дават на властта, беше обяснено, че "сроковете" са доста разтеливо понятие. Особено предвид факта, че според информация от по-рано днес се готви спиране на още 90 влака от началото на следващия месец. Преди това според Бунев трябва да се сложи край на готвената промяна и да се изготви истински план за промяна в железницата. Той добави, че в момента не е ясно каква е целта на реформите.

Коментиран беше и въпросът за това кои са градовете, които са най-засегнати от спирането на 38-те влака от 12 януари. Според председателя на железничарския синдикат към КНСБ реално това са Габрово и Карлово.

Той обясни: „Реално Габрово има 10 влака. Ако покажа жп мрежата, Габрово-Царева ливада точно се прави връзката, където е от Горна Оряховица за Стара Загора през Балкана. И имаме 10 влака, които правят връзка, но имаме още 6, които са спрени през Балкана. И реално стават 16 влака. Защото той (клиентът) да отиде към Царева ливада, той не може да отиде към Горна Оряховица, Русе, към Стара Загора. Север-юг на практика почти ги откъсват.

Тук са 16 и останалите, които удрят Карлово. И за това цялото напрежение се изнесе към тези два града”.

На следващия етап това, което се подготвя, няма да остане град, който да не пострада, обясни Бунев.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес