Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недоволни тютюнопроизводители: Който работи по-малко, получава повече

13 април 2014, 16:22 часа • 29214 прочитания

Недоволни от разпределението на средствата тютюнджии от Неврокопския край излязоха с нарочна декларация. Те негодуват от начина, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството, предаде Стандарт нюз.

"Откъде се появи това деление – за производители на до 2 тона тютюн и за тези, които са произвели над 2 тона от „зеленото злато". Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция ще се дават по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева. Тези, които работят по-малко, ще получат повече. Тези, които се трудят повече, ще вземат по-малко. Това е абсурд, никъде го няма", твърди тютюнопроизводителят от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Той и останалите му колеги са категорични, че не е спазена нотификацията на Европейския съюз за разпределение на въпросните средства. Убедени са, че за всички трябва да се дават еднакви доплащания. Ще изпратят декларацията до премиера Пламен Орешарски, до шефа на Народното събрание Михаил Миков и до земеделския министър Димитър Греков. Защото на практика са ощетени хиляди тютюнопроизводители в цялата страна.

"Ако не променят това решение и не разпределят справедливо парите, ще сезираме Европейската комисия. Ще заведем съдебни дела за проявен двоен стандарт при разпределението на средствата. Защо не направят същото и за отглеждането на житото – дребните производители да получат повече, а едрите – по-малко?!", питат гневните тютюнджии от Неврокопския край.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес