Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народното събрание одобри на първо четене бюджета за догодина

14 ноември 2013, 13:00 часа • 27820 прочитания

Със 116 гласа "за", 78 "против" и 17 "въздържали се" парламентът прие на първо четене проектозакона за държавния бюджет за 2014 г., предаде БГНЕС.

Против бюджета гласува парламентарната група на ГЕРБ, докато от "Атака" гласуваха с "въздържал се", въпреки че лидерът на националистите Волен Сидеров каза и от парламентарната трибуна, че партията му няма да подкрепи бюджета.

Заложеният за догодина икономически растеж в бюджета е 1,8%. Основен момент в новия бюджет е възприемането на т.нар. швейцарско правило по отношение на индексирането на пенсиите. Правилото означава, че пенсиите ще се увеличават според ръста на инфлацията и ръста на работната заплата.

По план общественото осигуряване ще може да разчита на 9 млрд. лева - основно ще се насочат за пенсии, като минималната ще се увеличи само с 4 лв. Максималната ще бъде 840, но увеличенията са заложени от юли догодина.

Съгласно проектобюджета бюджетът на НЗОК е 3 млрд. лева, като със 100 млн. по-малко обаче ще са парите за болниците.

Интересен факт е, че съгласно предложението за нов държавен бюджет, до което остава само една крачка за одобрение, новата специална служба за подслушване ДАТО (Държавна агенция "Технически операции") ще има двойно по-голям бюджет, отколкото имаше преди за структурите към МВР - 49 млн. лева. Преди ставаше въпрос за 20 млн. лева. По данни на Actualno.com в ДАТО ще работят близо 2 хил. души.

Преди това депутатите отхвърлиха проекта за закон с проект на ВСС със 72 гласа "за", 24 "против" и 114 "въздържали се".

Политически коментари

Кой похарчи 4 млрд. от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 млрд. нов дълг? Кой, кой докара макроикономическата картина на минус 8 млрд лв. - Бойко Борисов и Симеон Дянков, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дебата за държавния бюджет.

И още един подвъпрос: кой открадна 1.4. млн. лв. пари за българското здравеопазване, запита Станишев.

Лидерът на БСП припомни, че предишните годни винаги се казвало, че бюджетът на Дянков е безалтернативен. Бюджетът за 2014 г. стъпва на това, което е оставило правителството на ГЕРБ. Станишев подчерта, че първият приоритет е възстановяване на икономическия растеж. Лидерът на БСП посочи, че в разходната част има три ясни приоритета. И първият – размразяването на социалните плащания, което е и основният мотив на БСП да го подкрепи. В момента ни се предлага бюджет с най-висок дял разходи за социална политика за последните 10 години. Станишев посочи и приоритета образование и залагане на средства за по-балансирано регионално развитие. Той не пропусна да каже и че всички санкции, които ни грозят от ЕК заради неизпълнение на оперативните програми, могат да станат факт заради ГЕРБ.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък заяви, че за първи път има ръст от цели 20% в бюджета на БАН в сравнение със симеондянковите бюджети. Местан припомни, че имало едно единствено изключение за 2013 г. когато от кумова срама, когато председателят на БАН за малко стана министър на образованието, бе леко коригиран бюджетът. Малко повече мяра в политиката не ви е излишна, посъветва Местан. Той коментира и че всички нарушения, всички пропуски по реализирането на оперативните програми, се отнасят собствено за периода на управление на ГЕРБ. Председателят на ДПС подчерта, че рискът, който беше дефиниран от кабинета Орешарски за съжаление засяга цяла България, но каза, че отговорността не може да бъде обща.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес