Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намаляват преференциалните цени за изкупуване на ток от ВЕИ

01 юли 2014, 20:17 часа • 36011 прочитания

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намалява преференциалната цена за изкупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и водноелектрически централи,

Със свое решение регулаторът определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт. Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно - от фотоволтаични централи – с 28%, от ветрови централи – с 22%, а от ВЕЦ – около 5%.

От ДКЕВР обясняват, че решението на е взето след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите. Приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи.

Междувременно комисията прие и предложението на Енергийния системен оператор(ЕСО) за нулеви мощности, които могат да бъдат присъединявани към преносната и разпределителната мрежа за следващия регулаторен период, поради изпълнение на поетите индикативни цели като дял на ВЕИ към брутното потребление на електроенергия в страната до 2020 година. Според последни данни на Националния статистически институт то е 16.4%.

Решението на ДКЕВР не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 КВт).

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес