Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: Нови правомощия за БНБ в борбата срещу прането на пари

28 януари 2021, 15:39 часа • 1913 прочитания

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене промените в Закона за кредитните институции, с които се възлагат нови правомощия на Българската народна банка (БНБ) за противодействието на изпирането на пари, предаде репортер на БГНЕС.

При съмнение за извършване на пране на пари или финансиране на тероризъм, БНБ ще може да преразгледа пригодността на лицата, които управляват и представляват съответната банка, а при необходимост – да разпореди освобождаването им.

БНБ и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) пък ще си сътрудничат в рамките на своята компетентност и ще си предоставят информация, която е необходима за изпълнението на правомощията им по закон.

Със законопроекта се въвежда още възможността за осъществяване на директен надзор спрямо финансов холдинг и финансов холдинг със смесена дейност, който е предприятие майка на група, в състава на която има банка, подобря се управлението на лихвения риск в банковите портфейли, както и надзора над клонове на банки от трети държави.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес