Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какъв етап е проектът АЕЦ "Белене"?

30 април 2020, 09:32 часа • 3705 прочитания

Мога да кажа, че процесът по големите стратегически проекти в енергетиката не е спрял, включително и по проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на БГНЕС по време на брифинг в Министерския съвет. 

Петкова поясни, че за АЕЦ "Белене" преди около 10 дни е финализиран процесът по подписване на споразуменията за конфиденциалност с петте компании, които са влезли в кратката листа за проекта. С тях Националната електрическа компания (НЕК) ще води преговори за стратегически инвеститор за този проект. Вчера беше изпратен и информационният меморандум на всяка една от тези компании, които ще участват в тези преговори, каза още Петкова. Тя поясни, че в информационния меморандум се съдържа основна информация, която е нужна на компаниите, а те са потвърдили, че ще подадат своите обвързващи оферти. 

Петкова уточни обаче, че срокът на тези оферти ще започне да тече от момента, в който може да се осигури физически достъп до информационната зала за проекта АЕЦ "Белене", която е ситуирана в НЕК.

От думите на Петкова стана ясно, че и споразуменията за конфиденциалност, и информационният меморандум са били изпратени по електронен път, като също по електронен път са били и подписани.

Темата продължава и в този материал.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес