Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 11 октомври - протест срещу Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции

04 октомври 2014, 10:15 часа • 43139 прочитания

На 11 октомври България се включва в общоевропейски протест срещу споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Протестът ще се проведе в над 15 държави в Европейския съюз. Това заяви председателят на Сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова, която е един от основните организатори на протеста срещу ТПТИ у нас, предаде БГНЕС.

"Призоваваме всички хора, които имат възможност, да се включат. Трябва да покажем, че няма лесно да позволим да ни отнемат демокрацията. Ние искаме да участваме във вземането на решения и в начина, по който се подрежда нашият живот", призова Григорова.

Протестът ще стартира в 16:00 часа пред паметника на Патриарх Евтимий на 11 октомври, след което ще мине през представителството на Европейската комисия на ул. "Раковска" и ще стигне до Министерство на икономиката и енергетиката, обясни тя.

Опитахме да ползваме един механизъм - т.нар "европейска гражданска инициатива", според която ако се съберат 1 милион подписа от няколко държави в съюза, Европейската комисия трябва да се съобрази и да предложи законодателна инициатива по въпроса, разказа Григорова. "Солидарна България" е била от една от над 200 организации в Европа, които са се включили в събирането на подписите, но ЕК не е пожела да регистрира европейската гражданска инициатива с аргумента, че този въпрос не попада в нейните компетенции. "Това не е точно така. Подобна европейска гражданска инициатива е инициирана по повод споразумение между Швейцария и ЕС и тогава ЕК не го отхвърля", разказва Ваня Григорова.

ТПТИ е особено опасно заради механизма за защита на инвеститорите, който позволява на корпорациите да съдят държавите и да пренебрегват всяко едно правителствено решение на управници, които са избрани от хората, като отнесат въпроса до арбитражен наднационален съд, коментира Григорова и даде за пример най-популярното дело от този вид - на компанията "Филип Морис", която съди Австралия заради правителствени мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Така например е напълно възможно в подобен арбитражен съд страни от Европейския съюз да бъдат осъдени, защото не допускат ГМО продукти на своя територия, като по този начин ограничават печалбите на дадена компания, която работи в съответната държава на база ТПТИ. По същият начин стои въпроса и с добива на шистов газ чрез метода фракинг, който е разрешен в САЩ, но е забранен в много европейски държави. Американските компании биха могли да отнесат въпроса към международен арбитражен съд и отново да изтъкнат аргумента, че дадено правителство решение за мораториум върху фракинга ограничава техните печалби и пречи на инвестициите им.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес