Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Муравей Радев: Утре ситуацията в Гърция ще приключи по възможно най-лошия начин

29 юни 2015, 18:20 часа • 13843 прочитания

"Гръцкото сиртаки е на финала си. Мисля си, че утре ситуацията в Гърция ще приключи по възможно най-лошия начин за тях". Това заяви бившият финансов министър Муравей Радев в предаването "Лице в лице".

Според него утре ще станат две неща - първото е, че Гърция ще фалира, ако не изплати 1,6 млрд. евро. Второто събитие, коeто ще стане факт, е изтичането на  спасителното споразумение.

Радев заяви, че когато няма спасителен план, няма начин ЕС да налива повече пари в Гърция. Централната банка на Европа няма да има защо също да помага на Гърция.

"Банките оставени сами, без помощ, не могат да финансират правителството. Депозитите на населението и на бизнеса са в тях. По този начин бизнесът замръзва и изпада в дълбока рецесия", допълни още бившият министър.

Според него се очаква срив на финансите и правителството може да разчитат само на данъците, а гърците не обичат да плащат. Радев заяви, че финансовата криза ще доведе до икономическа. Те двете пък до социална криза, което своевременно води политическата криза. Той очаква социално-икономически взрив.

"В България няма гръцки банки, а български предприятия с гръцки собственици. Те не са заплашени от никакъв технически риск и нямат никакъв гръцки дълг. Само сами може да си направим белята, ако тръгнем да теглим парите си от тях", допълни още Радев.

Относно кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ, бившият финансов заяви, че той е  най-добрият според него вариант.

"Той е много добре подготвен като специалист, доказал е себе си. Бил е заместник-председател на социалната банка е Европа и познава от европейско ниво и тази банкова система", допълни Муравей Радев.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес