Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Московски: Нямаме алтернатива на спрените влакове

19 януари 2015, 09:00 часа • 17906 прочитания

Връщаме спрените влакове, защото те нямат алтернатива. Няма какво да се пусне на тяхно място. Това обясни министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Ивайло Московски. Той беше категоричен, че "ръцете му са вързани" от състоянието на бюджета за 2015 г.

Обяснено беше, че повторното пускане ще намали напрежението, но с това нищо не подобрява състоянието на железницата. Работи се по стратегията за развитието й. В средата на месец февруари Московски се ангажира тя да бъде готова - както за БДЖ, така и за НКЖИ.

В ефира на bTV той обясни, че е предупреждавал още по време на обсъждането на бюджета, че записването на 40 млн. лв. блокиран капиталов трансфер за железниците ще бъде проблем. Никой обаче не възразил.

Според направените изчисления миналата година холдингът завършил на 15 млн. лв. оперативна загуба. Това се получило, след като не са направени дори елементарни ремонти. В резултат се налага спирането на локомотиви от 32-ро поколение.

Към днешна дата няма пари за закупуване на шинобуси. Когато такива се намерят, ще бъде обявена обществена поръчка, коментира министърът. Той обясни, че покупката "сигурно ще се случи", но не тази, а през следващата година. За целта ще бъде необходими между 20 и 30 млн. лв., тъй като всяка машина струва по 1 млн. лв.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес