Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем и без руския газ - признание от ръководителя на "Булгаргаз"

04 януари 2023, 08:47 часа • 3526 прочитания

Какво ще се случи с недоставения газ от "Газпром" и ще има ли арбитраж, ще има ли нов договор? "Булгаргаз" предприема всички необходими действия. Мисля, че сме доказали, че можем да осигуряваме газ за страната и без руския газ. Това каза ръководителят на "Булгаргаз" Деница Златева, която беше депутат от БСП в 42-рото Народно събрание и член на Изпълнителното бюро на социалистите.

Би трябвало цената за януари спрямо борсовите индекси сега да е дори по-ниска, заяви Златева, визирайки какво беше прието като цена за януари.

Надеждите ни са за февруари, ако борсите се движат както сега, е цената на газа в България „да бъде изключително добра“, добави Златева. И обяви как цената на газа от Чирен е най-висока, а по принцип исторически била най-ниска, без обаче да обясни защо – защото преди 2022 година нямаше война, която да вдигне цените през лятото, когато се нагнетяват газовите хранилища в Европа. Надяваме се да не ползваме много от Чирен тоест да не влияе толкова на общата цена, обясни Златева пред БНТ.

Що се отнася до 13-годишния договор на "Булгаргаз" с "Боташ", Златева го обяви за "пробив". "Булгаргаз" е първата чуждестранна компания с достъп до турски терминали на газ, увери тя. Ще можем да разтоварваме до 14 танкера за втечнен газ на терминали, които се контролират от "Боташ" и "Боташ" ще го пренася по турската газова система, която е под техен контрол. Това е двойно над количеството, необходимо за "Булгаргаз", каза директорът на дружеството. Елиминираме несигурността със слотовете за разтоварване – имаме дял и в терминала на Александруполис, напомни Златева. Тя обясни, че ще можем да поръчваме колко газ да идва буквално за следващия ден, за да не се налага да се чудим какво да правим с излишното количество. Имаме сигурност на доставките и на диверсификация на маршрутите, обобщи директорът на "Булгаргаз", като даде обяснение как ще стават доставките - по турското законодателство т.е. "Боташ" доставя до изходната точка, а дали е точно това, което е в съответния танкер или го заменя с еквивалентно количество газ е друг въпрос.

Що се отнася до цената на договора с "Боташ", отговорът беше "нищо по-различно от това, което платихме за трите танкера през есента на 2022 година". Търговска тайна е, уточни Златева нежеланието си да каже точно число и отрече да има оскъпяване за доставка.

По въпроса откъде ще идват газови доставки, Златева говори за доставки от САЩ и от "гръцки партньори". Не, газът е от терминалите на "Ревитуса", има танкери – така тя отвърна на въпрос не е ли газът от Гърция всъщност руски. По темата вчера, 3 януари, се изказа бившият ни посланик в Русия Илиян Василев, който видя в договора с "Боташ" стъпка да се "препира" руския газ от договорения между Путин и Ердоган газов хъб в Турция:

Илиян Василев видя газово споразумение с Турция като метод на Русия да се направи управление в България

Златева се зарадва и, че през миналия месец "Топлофикация София" си платила почти всичко по фактурата. Не предвиждаме да молим държавна помощ - получихме държавен заем и плащаме с лихва, каза Златева. А дългът на "Топлофикация София" е малко над 500 млн. лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес