Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мини Марица-изток" ЕАД оспорва основанието за стачка

04 януари 2012, 17:23 часа • 6628 прочитания

Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД внесе в Националния институт за помирение и арбитраж искане, за определяне на арбитражен орган за разрешаване на възникналия колективен трудов спор между страните по КТД във въгледобивното дружество, съобщиха от дружеството.

В документа, който е подаден на основание чл.4, ал. 1 от ЗУКТС се предявяват искания за установяване наличие на изпълнение от страна на работодателя на т. 3 от Споразумение подписано на 12.07.201 г., установяване на липса на договорка между работодател и синдикати, както и установяване на нарушения на Закона за уреждане на колективните трудови спорове с оглед обявяването на ефективни стачни действия от страна на синдикатите във въгледобивното дружество.

Решението на арбитражната комисия при НИПА от 3 януари 2011 г. разреши провеждането на стачка на работниците и служителите на "Мини Марица-изток" ЕАД при определени условия, които да гарантират изпълнението на плана за защита при бедствия и аварии на територията на въгледобивното дружество, както и възстановяване на дейността ако вследствие неподаването на гориво възникне непосредствена опасност от нанасяне на непоправими вреди върху имуществото на топлоелектрическите централи - клиенти на "Мини Марица-изток" и/или при недостиг на електрическа енергия за населението.

"Желанието на ръководството е да осигури достойно заплащане на труда на миньорите, без това да създава предпоставки за манипулации и натиск от страна на синдикалните лидери. Ръководството е отворено за нови преговори с представителите на синдикалните организации и стачните комитети, като се надяваме разума да надделее и да посрещнем задаващите се през годината тежки предизвикателства за изпълнение на заявките на консуматорите, като в същото време осигурим стабилността на енергийната система в страната."- заяви инж. Евгени Стойков - изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" ЕАД.

Ръководството на най-голямото дружество за открит въгледобив в страната, още веднъж изразява категоричното си несъгласие със спекулациите за оттегляне на подписи от сключеното на 12.07.2011 година споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството. Като отново подчертава, че всички договорености разписани в Колективния трудов договор през 2010 г. и ангажиментите, поети в цитираното споразумение, се изпълняват своевременно. В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% , като средната работна заплата в дружеството достигна 1550 лв. На всички работници и служители в края на 2011 г. бяха изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лв. и коледни премии от над 1300 лв.

Синдикатите в "Мини Марица-Изток" са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите. Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес