Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мартин Димитров настоява: Абсурдно е финансовият министър на Жан Виденов да е шеф на БНБ

13 февруари 2015, 13:02 часа • 22509 прочитания

Не става въпрос за популизъм, а за прагматизъм. Така бившият председател на СДС и депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира ситуацията с предложението Димитър Костов да стане новият управител на БНБ.

Реформаторите са твърдо против Костов да заема поста, защото той беше финансов министър по време на правителството на Жан Виденов. Няма как такъв човек да е подходящ за поста, каза Димитров, визирайки и думите на премиера Бойко Борисов от вчера, че Костов е най-малкото зло, понеже никой не можел да накара Иван Искров да предложи друг за поста.

"Ситуацията има решение. Нека се постъпи, както стана със съдебния инспектор – имаше зацикляне и накрая сериозни граждански организации предложиха обществени фигури. Аз предлагам някакъв такъв модел на поведение оттук нататък – да се намерят граждански организации, които да направят адекватни и сериозни предложения". Това била лична идея на Мартин Димитров, която не е била обсъждана с колегите му от Реформаторския блок, информира ПИК.

"Разбира се, част от предложенията трябва да бъдат припознати от Иван Искров. И понеже след това се гласуват и от българския парламент, трябва да се търси едновременното съгласие на Искров и на Народното събрание. Има такава практика в много страни – ако се зацикли и няма решение за подходяща кандидатура. Идеята е сериозни и независими организации да предложат няколко кандидатури, за да се излезе от тази неприятна ситуация", каза още Мартин Димитров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес