Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон губи влияние в Брюксел: Търговията ЕС - Южна Америка го показва

14 октомври 2024, 14:25 часа • 404 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон е изправен пред нови сериозни неприятности с френските фермери заради очертаващата се бърза търговска сделка между ЕС и Меркосур (търговският съюз на Латинска Америка).

Германия и Испания, както и ЕК, са готови да приключат със споразумението, което обаче означава проблеми с френските фермери – заради вноса на селскостопански продукти от Латинска Америка като например говеждо месо и т.н. А френските фермери са една от най-влиятелните политически групи, напомня Politico.

След като Макрон рискува с предсрочни парламентарни избори, сега сделката с Меркосур може да мине на ниво ЕС по-лесно, защото самият Макрон няма толкова голяма политическа подкрепа, което влияе на силата на френските позиции в ЕС. Затова на Париж му трябва подкрепа и на европейско ниво, но такава изглежда няма достатъчно. Вече има такива сигнали – Франция е все по-изолирана по въпроса на ниво ЕС.

Още: Кои са основните стоки в двустранната търговия между ЕС и Меркосур?

Търговското споразумение, което включва над 800 000 000 души и покрива 20% от световния брутен икономически продукт, е сред най-големите приоритети на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. В първия ѝ мандат начело на ЕК обаче Макрон попречи споразумението да стане факт. Сега изглежда, че то ще бъде подписано в началото на 2025 година.

ЕС и Меркосур приключиха официалните преговори през 2019 година, но Брюксел отложи подписването на споразумението, за да добави допълнителни екоусловия - за обезлесяването и климата, и да успокои притесненията на френските фермери относно пренасищането с латиноамериканска продукция. И като цяло френското производство извън френските фермери няма нищо против споразумението.

Още: Южноамериканският икономически съюз се готви за свободна търговия с ЕС

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес