Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майк Помпео в София: България може да е ключов енергиен център, не финансирайте Путин

31 август 2022, 12:41 часа • 8874 прочитания

"България може и трябва да играе ключова роля в енергийната сигурност на Югоизточна Европа. Страната ви трябва да се превърне във важен енергиен център". Това обяви бившият държавен секретар на САЩ при Доналд Тръмп - Майк Помпео, който пристигна у нас в сряда.

Той е на визита в София по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Американският политик и дипломат изнесе лекция на тема „Геополитическата значимост на България след инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

"Чест е за мен да съм с вас. Българите бяхте изправени пред важни решения заради това, че войната в Украйна е само на няколкостотин километра. Инвазията на Путин в Украйна ви накара да преосмислите как да се държите с Русия, което влияе пряко и на икономиката ви", заяви Майк Помпео.

"Националната заплаха от войната близо до вашите граници натовари много от бизнесите ви с новата реалност. Аз, като държавен секретар в миналото, съм сигурен, че България може и трябва да играе ключова роля в енергийната сигурност на Югоизточна Европа. Това ще се случи, но ще ви кажа и защо - вие имате ролята да сте много важен партньор във възстановяването на Украйна. Страната ви трябва да се превърне в ключов енергиен център", каза той.

Според Помпео - Путин не се е променил изобщо в разбирането си за света. Той припомни думите на руския президент от 2005 г., когато държавният глава каза, че разпадането на СССР е най-голямата катастрофа на 20 век. "Спомняме си Грузия - през 1999, Крим - през 2014 г... Очевидно беше, че той има планове и за Украйна. С тази инвазия демонстрира, че не се е променил съществено, но това, което се е променило, е изчислението му на риска", каза Помпео и критикува администрацията на Джо Байдън, че се е провалила да постигне същата твърдост като тази на Тръмп. "Не се поддържа това, което бяхме постигнали по отношение на Русия", добави той.

"Всички нации трябва да се поучим от грешките си. Ние трябва да се изправим срещу Русия и да продължим да съграждаме Украйна. Путин демонстрира, че неговата военна сила не е толкова голяма, колкото е силата му в енергетиката. Въпросът за енергетиката също е ключов за бъдещето на България. Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на петролните картели да спрат доставките за вас. Нямате надеждна доставка на енергия", добави той.

Според Помпео България може да е в центъра на добива на шистов газ, който е алтернатива на "това, което очаквате от Русия". Думите му идват в момент, в който служебният кабинет, назначен от Румен Радев, се обърна отново към "Газпром".

Какво каза Иван Костов на депутатите за добива на шистов газ, доставките на руски газ и газовата криза

"Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. Всеки българин трябва да знае, че фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не оставяйте да се слага забрана върху това. Александруполис е много важен – ще засили вашата позиция и ще намали зависимостта ви от Русия. Но българската икономика потребява 3 милиарда куб. м газ на година, а имате 5 млрд. куб. м под вас. Идентифицирайте тези газови ресурси и това ще е на цена, която ще могат да плащат всички ваши граждани", твърди Майк Помпео.

Хиновски: У нас има огромни залежи на шистов газ, мораториумът да падне

Той каза още, че България е в уникална позиция по отношение на Америка – може да се превърне във важен партньор като проводник на материали и като център на енергия за Европа, която да ни освободи от зависимостта от руския нефт. "Вие сте единствената страна, която може да изпраща газ от Украйна през Румъния", добави бившият държавен секретар.

"Трябва да продължите устойчивия модел. Не финансирайте машината на Путин, можете да пренасяте газ от Украйна до Западна Европа и да направите България енергиен хъб", допълни той.

Помпео нарече спирането на газа от Русия за България през април "пряка атака върху българската икономика". "Подходихте по благороден начин. Една трета от газа ще започне да идва от Азербайджан, имате връзки с Гърция, които могат да ви свържат надалеч от Средиземно море. Трябва да изградите инфраструктура, която да осигури независимост. Когато свършите това, знам, че ще видят у вас модел за отвоюване на независимост от енергийна гледна точка", каза още той.

Помпео изказа и съболезнования след смъртта на съветския лидер Михаил Горбачов. Според него той е направил Европа по-свободна и е създал възможности за Русия, "които днес не са достатъчно високо оценени".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес