Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КЗП: Потребители най-често се оплакват от проблеми с телекомите

30 август 2016, 14:03 часа • 1523 прочитания

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отчита тенденция към намаляване на спекулациите с правата на потребителите от страна на търговците. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов, базирайки се на резултатите от проверки на институцията от началото на май до края на август.

40% от всички постъпили жалби за злоупотреба касаят сферата на телекомуникациите. По-голямата част от тях са свързани с дългосрочните договори на мобилните оператори и предсрочното им прекратяване.

Един от основни фокуси на проверките на Комисията за периода са били туристическите обекти – търговски вериги, ресторанти и заведения за хранене, хотели и други места за настаняване по Черноморието. От началото на периода до сега са извършени общо 3000 проверки на туристически обекти. Установените нарушения са предимно административни – липса на информация, разминаване в обявените промоционални цени и реалната стойност на стоките, заблуждаваща категоризация на обектите за настаняване и др.

Друг фокус за летния период е бил контролът на опасни стоки на пазара. България е на 5-то място сред европейските страни по регулация на разпространението на опасни стоки в търговската мрежа. Причината за строгите мерки в тази област е фактът, че страната ни е гранична за ЕС и не бива да се допуска подобни стоки да навлизат в ЕС. За отчетния период са иззети близо 80 вида опасни за здравето на потребителите стоки.

20% от оплакванията на потребителите се отнасят до продажбата на битови стоки в големите търговски вериги и обявените от тях промоции, а 10 на сто са сигналите за нередности при онлайн пазаруване.

Повече информация по темата, както и плановете на Комисията за дейността ѝ през есента, прочетете в Expert.bg.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес