Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КЗК разследва енергийни компании за картел

15 юли 2014, 13:26 часа • 27134 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разследва фирми от енергийния сектор за нагласени търгове и поръчки. Това стана ясно от изказване на председателя й Петко Николов, предаде БТА.

производството обаче е секретно и той не уточни дали става въпрос за частни или държавни компании.

До края на месеца комисията ще обяви и решението си относно работата на трите електроразпределителни дружества. През май КЗК обвини ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про в злоупотреба с господстващо положение при определяне и налагане на необосновани цени за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа за ниско напрежение.

Регулаторът е анализирал условията, при които трите дружества са предоставяли права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху техните мрежи ниско напрежение. Става въпрос за възможността за разпространение на кабелна телевизия, интернет и телефония.

В края на юли се очаква и решение относно производството в комисията по отношение на господстващо положение на „Булгаргаз".

На въпрос за проекта „Южен поток“ Николов коментира, че КЗК не е разследвала търга за строежа на газопровода. Комисията не e сезирана от нито една държавна институция по казуса, допълни Николов.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес