Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КТД и споразуменията в "Мини Марица-изток" се изпълняват

03 януари 2012, 19:28 часа • 7922 прочитания

Всички договорености по Колективния трудов договор и споразуменията между синдикатите и ръководството на най-голямото дружество за открит въгледобив се изпълняват своевременно.

Това се казва в становище на ръководството на "Мини Марица-изток" по повод стачката на работещите в дружеството, която синдикатите обявиха, че ще водят без протести и блокади на пътища.

Становището на ръководството:

"В изпълнение на концесионен договор за добив на лигнитни въглища от Източно-маришки въглищен басейн между МИЕТ и "Мини Марица-изток" ЕАД, най-голямото дружество за открит въгледобив, осигурява 90% от енергийните въглища за страната ни. Това е основание дейността на дружеството да бъде определена като стратегическа за Република България в ПМС № 181/20.07.2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Дружеството поддържа непрекъснат 24-часов режим на работа, за да не се допуска прекъсване на производствения процес в топлоелектрическите централи, като по този начин се гарантира сигурността на националната енергийна система.

Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД изразява категоричното си несъгласие със спекулациите за оттегляне на подписи от подписаното на 12 юли 2011 година споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството. Всички договорености разписани в Колективния трудов договор през 2010 година и ангажиментите, поети в цитираното споразумение, се изпълняват своевременно.

В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% и това е факт от 1 юли 2011 година. Средната работна заплата в дружеството е 1550 лева. Всички заплати, както и премиите за добри производствени резултати, се изплащат в рамките на договорените в КТД срокове и дати. За хората, ангажирани пряко с производствения процес и ключовите категории персонал за постигането на рекордните добиви през 2011 година, е осигурено достойно и мотивиращо възнаграждение. На всички работници и служители са изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лева. Месец след това бяха изплатени и коледни премии от над 1300 лева", се казва в становището.

"Убеден съм, че хората виждат и оценяват желанието ни за осигуряване на адекватно за положеният от тях тежък физически труд възнаграждение, както и че няма да се поддадат на манипулативните твърдения на синдикални ръководители", заяви инж. Евгени Стойков, изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" ЕАД. "Горд съм, че предприятието е печелившо, но не смятам за присъща на синдикатите дейността да се разпределя печалбата му по тяхно виждане. Това е работа на мениджмънта", допълни Стойков.

В становището се посочва още, че в началото на 2011 година в бизнес програмата на "Мини Марица-изток" ЕАД бил заложен добив на 27 милиона тона въглища. "Находчивата и гъвкава политика на управление на мениджърския екип в "Мини Марица-изток" ЕАД, мотивираха работещите да поемат по-големи отговорности и да постигнат рекордни за 60-годишната история на компанията добиви. Реализирането на добитите количества суровина за производство на електроенергия ще осигури финансови приходи, необходими за изпълнението на предвидената амбициозна инвестиционна програма за настоящата година в размер на 110 млн. лева. За 2012 година по заявки на консуматорите е предвиден добив от над 32 млн. тона въглища.

През изминалата година осигуряването на средства за изпълнение на ремонтните, инвестиционните и социалните програми на дружеството бе един от основните приоритети. Управленските решения, които са заложени в бизнес програмата гарантират развитие на компанията в посока към модернизация и автоматизация на процесите, което ще гарантира ритмичността на работата в дружеството. Друга основна цел на ръководството е и подобряването на условията на труд на работещите, тъй като персоналът е основният и най-ценен ресурс на компанията", гласи още документът.

Синдикатите в "Мини Марица-изток" са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите. Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи. Протестът бе насрочен още за 21 декември 2011 г., но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес