Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красен Станчев: Поскъпването на тока е неизбежно

04 септември 2014, 08:15 часа • 22455 прочитания

Поскъпването на тока е неизбежно. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

Според него е добре от 1 октомври цената да бъде увеличена ударно. 40 млн. лв. от събраните от такса ВЕИ общо около 93 млн. лв. могат да отидат за компенсиране на най-бедните домакинства. Икономистът обясни, че така или иначе едно голямо поскъпване няма да бъде усетено от голяма част от хората, тъй като 20% от домакинствата потребяват 80% от тока.

В Макроикономическата асоциация е бил обсъден сценарий, който е за понишение на цената на тока със 17% през тази година, 15% през следващата и по-следващата – 15-17% като това е само за домакинствата. Целта е не само да се стабилизира системата и да се отпушат разплащателните механизми в нея, да се махнат задълженията, които непрекъснато тежат на дружествата и създават опасност от режим на тока, а също така да има избор на потребителя, каза Станчев.

Вероятно цената на тока ще се увеличава още 3 години. След това пазарът ще бъде либерализиран и ще започне намаляване. Директорът на ИПИ припомни, че пазарът е трябвало да бъде либерализиран още през 2007 г. Това не се е случило заради големите обвързващи проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

Политиците трябва да решат каква ще е съдбата на енергийния борд. По-добре ще е те да го запазят, тъй като по този начин те нямат да трябва да се занимават с ДКЕВР и политиката му, коментира Станчев.

 

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес