Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корабът, тръгнал към Варна по новия зърнен коридор, смени дестинацията си

28 август 2023, 12:56 часа • 12842 прочитания

Вторият контейнеровоз, отплавал от Украйна през временния коридор в Черно море, който се бе насочил към Варна, така и не навлезе в български води и смени дестинацията си.

Още: Вторият кораб по украинския зърнен коридор плава към Варна (СНИМКА)

Накъде плава корабът?

Според сайта за проследяване на плавателни съдове Marine Traffic тя е променена на Дакар, столицата на Сенегал. Корабът отплава от Одеса на 26 август, а се очаква на 16 септември да акостира в африканската страна. Това трябва да стане през Средиземно море и Атлантическия океан.

Около 13 ч. в понеделник Primus, плаващ под либерийски флаг, се намира на югоизток от Бургас и плава на юг към Босфора, за да премине в Мраморно, а оттам – и в Средиземно море.

Дестинацията е била сменена тази нощ. Припомняме, че още в първия ден от потеглянето си корабът зави и пак се върна към украинския бряг, а после зададе посока към Варна.

Снимка: Getty Images

Първият кораб премина успешно по коридора

Отплаването на Primus се случи 10 дни след плаването на първия контейнеровоз по временния коридор - Joseph Schulte (под флага на Хонконг). Той стигна успешно до Истанбул на 18 август, като също премина през български води.

Още: На лов за тайни руски кораби от брега на Босфора

Каква е целта на временния коридор?

В началото на август украинските военноморски сили обявиха откриването на временен "хуманитарен коридор" в Черно море за граждански кораби. Според изявлението на военните този коридор ще се използва предимно за излизане на плавателните съдове, които от началото на войната се намират в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южни.

Тъй като заплахата от страна на руските военни и от мини в морето остава по целия маршрут, за да могат корабите да преминат, капитанът или собственикът трябва официално да потвърди готовност за плаване в опасни условия.

Още: Комедия: Руснаците, спрели товарен кораб в Черно море, говорят английски като двойкаджии (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес