Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компания за интернет реклама се жалва от господстващо положение на NOVA и НетИнфо

29 март 2018, 14:29 часа • 2336 прочитания

Компанията за интернет реклама и маркетинг EasyAds е изпратила становище до Комисията за​ защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с придобиването на едноличен контрол от Nova Broadcasting Group АД и търговското предприятие на "НетИнфо" АД. Причината - съмнения за господстващо положение на пазара на интернет реклама.

Според EasyAds става дума за "установяване/засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазара на интернет реклама, от една страна, поради големия процентен дял на обема интернет реклама, която генерира дружеството, и от друга, поради вече прилаганaтa в официалната рекламна тарифа на Nova Broadcasting Group АД комбинирана отстъпка".

От EasyAds потвърдиха за опасенията си пред Actualno.com, като посочиха, че предлагана​та​ комбинирана рекламна отстъпка​ на Nova Broadcasting Group и "НетИнфо"​ "силно би мотивирала рекламодателите да извършат съответната инвестиция". От EasyAds смятат, че това, от една страна, обезсърчава конкурентите на пазара, а от друга, би повлияло на решението на клиентите-рекламодатели къде да насочват средствата си. Имаме опасения, че последните биха рекламирали онлайн само за да получат отстъпка в телевизионна реклама. По този начин би могло да се стигне до пренасочване на потребителското търсене в посока предлаганите от Nova Broadcasting Group услуги", считат още от косвено засегнатата страна.

От там са категорични, че "останалите медийни фирми и доставчици на интернет реклама не могат да се конкурират с подобно предложение, тъй като не разполагат с телевизионен ефир и не могат да предоставят комбинирани отстъпки. Това ги поставя в крайно неизгодно и неравностойно положение и техните рекламни оферти няма как да бъдат предпочетени", гласи друго от опасенията на EasyAds.

"Считаме, че концентрацията би могла да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, както и да застраши в значителна степен конкуренцията на пазара на интернет реклама в страната. Освен това е възможно концентрацията да доведе до негативни последици, изразяващи се в ограничаване на потребителите на интернет реклама в избора им на тази услуга, като същите биха избрали да ползват само пакетна услуга ТВ + Интернет реклама, поради по-голяма комбинирана отстъпка", мотивират се от компанията конкурент.

Искането е на фирмата е КЗК да извърши оценка на нотифицираното придобиване на контрол и да се произнесе с решение на основание чл. 60, ал. 1, т. 14 ЗЗК, с което да разреши безусловно концентрацията. Направено е и алтернативно искане за произнасяне на КЗК с решение по чл. 60, ал. 1, т. 13 ЗЗК., че планираното придобиване не представлява концентрация и не подлежи на предварително уведомяване съгласно чл. 24 ЗЗК.

Справка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията показва, че статусът на подаденото уведомление № КЗК 239/2018 г. от страна на ЕasyAds е в състояние на "открито производство".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес