Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ще струва токът от реактор на Westinghouse за "Козлодуй", пита ДСБ

25 ноември 2013, 14:54 часа • 25169 прочитания

Договорката американската компания Westinghouse (Уестингхаус) да оборудва седми блок на АЕЦ „Козлодуй” прилича на американско „Белене”. Така накратко Радан Кънев коментира продължаващите вече три дни изявления на икономическия министър Драгомир Стойнев относно възможността Westinghouse да поеме поръчка за атомен реактор за седми блок на „Козлодуй”.

Според Радан Кънев тази договорка изобщо не защитава националния интерес на България – на първо място заради коментара на Стойнев, че може да има държавни гаранции за поръчката, което е пряко нарушение на законодателството на ЕС за държавната помощ. Както е добре известно, в ЕС е забранено държавата да оказва помощ на частно предприятие, освен ако няма разрешение от Брюксел, базирано на конкретни обстоятелства по даден случай. Отделно няма яснота относно цената на проекта, от която пряко зависи бъдещата цена на тока от тази централа, относно изкупуването на тока и пазара на този ток в България и извън нея. Няма и никаква яснота относно съдбата на ядрените отпадъци.

Кънев припомня, че ДСБ поддържа вече обявената си позиция – до 2035 година България няма нужда от нови енергийни мощности. И в момента потреблението намалява, опасността да се изключват нови мощности заради липса на търсене си остава, смята лидерът на ДСБ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес