Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко поскъпнаха храните у нас през тази година?

06 декември 2021, 12:55 часа • 2671 прочитания

Храните в България поскъпват осезаемо през последната година. Индексът на тържищните цени, който измерва цените на храните на едро, нараства с близо 13% през тази година до ниво от 1.720 пункта в началото на месец декември, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Сред храните, които отчитат най-високо поскъпване от началото на тази година, попадат кашкавалът, сиренето, олиото, пилешкото месо, краставиците и картофите, показва справка в данните на ДКСБТ.

Сметката за крайните потребители е дори по-висока, тъй като данните отразяват цените на едро, които изключват надценката поставяна от търговците на дребно.

Бутилка олио от литър е поскъпнала с близо 1 лев или 36% в периода 4 януари – 3 декември тази година, като понастоящем се търгува на едро на цена от 3.59 лева за брой.

Килограм кашкавал „Витоша” е добавил 1.71 лева или 16% към цената си за периода, като се продава при средна цена от 12.42 лева.

За килограм краве сирене плащаме с лев повече спрямо цената от началото на януари. Това представлява ръст от 15% през тази година до средна цена от 7.87 лева в началото на декември.

Поскъпване от 15% през годината се отчита и при пилешкото месо. Килограм замразено пиле вече се търгува на едро при средни цени от 4.53 лева или с 60 стотинки повече спрямо началото на 2021 година.

Литър прясно мляко поскъпва с 18% от началото на годината до средна цена от 1.98 лева на едро.

Картофите скачат с 32% от януари насам до средни цени от 0.87 лева за килограм.

Краставиците и доматите поскъпват с 15% и 30% през периода до съответно 2.04 лева за килограм и 3.15 лева за килограм. Докато при доматите поскъпването възлиза на 0.23 лева, то при краставиците скокът достига цели 74 стотинки за година.

Според данните на Националния статистически институт, инфлацията от началото на годината възлиза на 5.4% към края на октомври. Годишната инфлация е на близо 13-годишен връх, регистрирайки ниво от 6%.

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес