Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е основният двигател на инфлацията у нас?

11 юли 2022, 16:46 часа • 3490 прочитания

Годишната инфлация в България достигна най-високото си ниво от 1998 година насам. Към края на месец май тази година, индексът на потребителските цени нарасна до 15.6% спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт.

България се нарежда на четвърто място по най-висока годишна инфлация сред всички страни членки на Европейския съюз, сочат данните на Евростат. Според хармонизирания индекс на потребителските цени (сравнимата мярка за страните от ЕС) годишната инфлация у нас възлиза на 13.4% за месец май. Пред страната ни се нареждат само четири държави от ЕС, а именно Естония (годишна инфлация от 20.1%), Литва (+18.5%), Латвия (+16.8%) и Чехия (+15.2%).

Основният двигател на инфлацията в България е поскъпването при транспортните горива и преработените храни, става ясно последното издание на редовния месечен обзор на българската икономика на Министерство на финансите.

Транспортните горива са поскъпнали през май с 51.1% на годишна база, докато увеличението в цените на преработените храни възлиза на 22.1% спрямо същия месец на миналата година. Така енергийните и хранителните стоки формират над 70% от годишното повишение на инфлацията у нас, става ясно от обзора на финансовото министерство.

Колко висока ще стане инфлацията в България?

Според различни прогнози, средногодишната инфлация у нас в края на тази година ще бъде в размер от около 12%. Според Международния валутен фонд средногодишното ниво ще достигне 12.2% в края на годината, като прогнозата се базира на заключенията от посещението на редовната мисия на МВФ в страната ни.

Според последния доклад на международната рейтингова агенция Fitch от края на месец юни, средногодишната инфлация у нас в края на 2022 година ще бъде 11.8%, след което ще се понижи до 6% през 2023 година.

Другата основна рейтингова агенция Standard & Poor's прогнозира средногодишна инфлация в България от около 11.5% в края на тази година, става ясно от доклада за страната ни, публикуван в края на месец май. Според S&P инфлацията ще тръгне надолу догодина, като в средносрочен план ще се понижи до малко над 2%.

Всички прогнози са на база хармонизирания индекс на потребителски цени (ХИПЦ). Средногодишната инфлация у нас, според ХИПЦ, възлиза на 6.8% през месец май тази година, сочат данните на НСИ. Според националния измерител, а именно индексът на потребителските цени, средногодишната инфлация през май е на ниво от 8.1%.

На фона на това, цените на производител в българската индустрията отчитат ръст от 38.2% на годишна база през месец май, според данните на НСИ. Годишното увеличение в цените на производител на международния пазар възлиза на 24%, докато скокът на вътрешния пазар е доста по-осезаем - цели 47.7% на годишна база.

Производствените цени в промишлеността скачат с 38% за година

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения, поясняват от Националния статистически институт.

Още: Какво е инфлация?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес