Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ прогнозира инфлация от 20% до края на годината

15 юли 2022, 07:59 часа • 1470 прочитания

Инфлацията продължава да расте, което през лятото е много притеснително. Очакванията ни са до края на годината инфлацията да е около 18-20%. А това, което си купуваме всеки ден - стоките от първа необходимост, ще се повиши с около 45%. Това каза президента на КНСБ Пламен Димитров в ефира на Нова телевизия.

Цената на хляба е намаляла с между 2 и 6%“, каза той и добави, че е песимист и очаква тя да се увеличи още следващия месец.

По думите му трябват компенсаторни инструмент за хората, които имат затруднения. „Те трябва да се компенсират с около 50% - за ток, за парно, за дърва“, заяви Димитров.

По думите му се върви към предсрочни избори. „Отсега трябва да се мисли за втора актуализация на бюджета – с мерки за най-бедните. Минималната заплата трябва да стане 800 лева още от есента, за да може работещите бедни да останат такива, а не до обеднеят още повече“, каза той.

Най-голямата опасност според Димитров е да се върви от поредица от предсрочни избори, което ще доведе до нестабилност в страната, нестабилност в икономиката и загуба на работни места. „Ситуацията навън е доста нестабилна и ако и в държавата няма стабилност, няма да е добре“, каза той.

ОЩЕ: КНСБ: Над 40% от хората не могат да поддържат домовете си топли

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес