Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ: Очакваме мярката 60 на 40 да остане до края на годината

17 юни 2021, 08:06 часа • 1727 прочитания

Мярката 60 на 40 остава, очакваме да се договорим за продължи до края на годината. Това каза пред бТВ председателят на КНСБ Пламен Димитров. Договорихме се пълната мярка да е за фирми, при които вместо 20% спад от оборота, става 40%.

Покрепата от държавата за останалите се намалява на 50%. Има предпоставки мярката да остане до края на годината, каза пред бТВ

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал каза, че има силно възстановяване на индустрията, но голям спад в туризма и въздушния транспорт. През месеците март и април възстановяването на годишна база е по-голямо в сравнение с миналата година. Но в туризма спадът е голям.

Подкрепата на пострадалите сектори трябва да продължи. Следващата седмица НСТС трябва да договори мерки за юли и август. Съгласие имаме за мерките за май и юни. 

Това, което договорихме е при спад 30% се получават 50% компенсации на разходите за труд, при спад 40% подкрепата е 60%.

За да има ускорен ръст на доходите, трябва да има инвестиции и директна подкрепа за тях, каза Велев. Тогава ще е възможен 12% годишен ръст на заплатите, за което настояват синдикатите.

 

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес