Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските компании започнаха да отказват директни доставки на стоки за Русия

19 август 2024, 10:19 часа • 7072 прочитания

Западните санкции продължават да усложняват търговията между Русия и Китай. В средата на юли китайските доставчици са започнали да изискват стоките да се изнасят за Руската федерация през трети страни, казва пред „Известия“ главният изпълнителен директор на „Первая груп“ Алексей Порошин.

На първо място това се отнася за стоки, които са включени в "стоп списъците" за външноикономическа дейност - например електроника. Това потвърдждава Илона Горшенева-Долуц, представител на "Опора России" в Китай. Дейността на "Опора России" е насочена към решаване на най-неотложните проблеми, с които се сблъскват руските предприемачи - правна защита, привличане на финансиране, получаване на държавна подкрепа и др.

Според Горшенева-Долуц обаче има и случаи със стоки, които не са в този списък, предава думите ѝ The Moscow Times.

Още: Ситуацията се влошава: И малките китайски банки отказват да приемат плащания от Русия

"Купувачи пред свършен факт"

В началото доставчиците правеха известни отстъпки, но сега ситуацията се усложнява - някои купувачи са поставени пред свършен факт, отбелязва търговският директор на "Импая Рус" (предлагаща решения за бизнеса) Алексей Разумовски. 

Снимка: iStock

Тези доставчици, които не могат да приемат плащания от руски компании чрез китайски банки, искат стоките да се изпращат през трети страни, казва Екатерина Кизевич - изпълнителен директор на компанията вносител Atvira. За такива доставчици единствената възможност да получат пари е чрез други държави, затова трябва да има документи, че стоките са изпратени там, обяснява експертът.

Още: След пробива в Курск: Китай призова Украйна и Русия за деескалация

Маршрутите през трети страни още не са изпробвани

Маршрутите за доставка на стоки през трети страни все още не са „изпробвани“ и е необходимо време, за да се оформят така, че да няма затруднения при транспортирането, добавя Кизевич.

Фирмите търсят алтернативни маршрути, но това води до допълнителни разходи - всъщност се добавя комисионата на агента, казва Разумовски. Според него това ще доведе до увеличаване на крайната цена на стоките и следователно - до намаляване на обема на вносните продукти.

Още: Удар за Путин: Китайските банки бягат от Московската борса след санкциите на САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес